🎉 Uvedli smo naš novi vtičnik za WordPress! Prenesi zdaj

Kakovost prevodov

s prevajalnikom Clonable AI

Oseba s pregledi prenosnega računalnika

Prevajalski stroji z umetno inteligenco, kot so Google Translate, Deepl, Microsoft Translator in drugi, so povzročili revolucijo v prevajalski industriji in omogočili enostavno prevajanje besedila iz enega jezika v drugega. Toda kako natančni so ti prevajalski stroji v primerjavi s človeškimi prevajalci? In kako lahko Clonable pomaga lastnikom spletnih mest?

Klonljiva slika kakovosti prevoda

Natančnost prevajalnikov z umetno inteligenco: kako natančen je Googlov prevajalnik?

Google Translate in Deepl sta danes najpogosteje uporabljena prevajalnika z umetno inteligenco. Čeprav sta obe orodji zelo napredni, imata še vedno omejitve glede natančnosti. Prevajalniki umetne inteligence se pri prevajanju besedila zanašajo na algoritme, kar pomeni, da ne morejo razumeti nians človeškega jezika. To lahko privede do napak pri prevajanju, zlasti ko gre za idiomatske izraze, kulturne reference in strokovni žargon.

Do nedavnega je bilo na primer tako, da je bila angleška fraza "I'm feeling blue" vnesena v Googlov prevajalnik in prevedena s špansko "Estoy sintiendo azul". Vendar je ta prevod napačen, saj je "I'm feeling blue" idiomatski izraz, ki pomeni "počutim se žalostnega", kar bi bilo treba v španščini prevesti z "Estoy sintiendo triste".

Kljub tem omejitvam so prevajalski stroji z umetno inteligenco še vedno zelo uporabni. Hitro lahko prevedejo velike količine besedila, zato so dragoceno orodje za podjetja in posameznike, ki morajo komunicirati v različnih jezikih. In ker se zaradi napredka v tehnologiji umetne inteligence nenehno izboljšujejo, se bo njihova natančnost sčasoma še povečala.

Kako kakovosten je Googlov prevajalnik v odstotkih:

Manjši jeziki: 50%
Večji jeziki: 75-85 %.

Ocena Google prevajati gumb

Natančnost človeškega prevoda v primerjavi s prevodom umetne inteligence

Ko gre za natančnost, je človeško prevajanje še vedno zlati standard. Človeški prevajalec razume nianse človeškega jezika, vključno s kulturnimi referencami, idiomatskimi izrazi in tehničnim žargonom. Prav tako lahko natančno izrazi predvideni ton in čustva izvirnega besedila.

Vendar je človeško prevajanje lahko zamudno in drago. Stroški prevajalca se lahko gibljejo od 0,08 do 0,50 EUR na besedo, kar se pri večjih projektih, kot je na primer prevod spletne strani, lahko hitro poveča. Človeški prevod zahteva tudi veliko časa, zlasti če prevajalec dela na daljšem dokumentu ali večji spletni strani. Ta čas pa ni vedno na voljo in/ali ni vedno zaželen.

Kako kakovosten je človeški prevajalec v odstotkih:

99-99,9%

Rezultati domačih prevodov

Uporaba programa Clonable za izboljšanje natančnosti

Eden od načinov, kako pridobiti najboljše iz obeh svetov, je uporaba kloniranja. Clonable združuje moč več prevajalnikov umetne inteligence z dodatno funkcijo, da lahko skrbniki spletišč preprosto prilagodijo prevedeno domeno. Tako lahko lastnik spletnega mesta izkoristi strokovno znanje domačih korektorjev. Clonable zagotavlja zelo natančen osnovni prevod, ki ga lahko preverijo in izboljšajo domači korektorji, da se doseže skoraj popolna natančnost.

Rezultat Kloniranje brez preverjanja

Kako se lahko lotite tega problema?

  • Najprej preverite glavo in nogo ter vse elemente menija. Zakaj? Ker se pojavljajo na vseh straneh in ker gre pogosto za prevode 1-3 besed, kjer je manj konteksta in je možnost napak nekoliko večja.
  • Preverite pomembne strani, kot je domača stran.
  • Poglejte v Google Analytics in si natisnite 10, 50 ali 100 najbolj obiskanih naslovov prvotnega spletnega mesta. Če jih preverite, bo za večino obiskovalcev spletno mesto popolnoma urejeno.

Po naših izkušnjah je 4-8 ur lektoriranja za spletno mesto, ki ima 250 strani, zelo pomembnih.

Kako kakovosten je klonabilen v odstotkih:

Latinski jeziki brez dodatnega lektoriranja: 98 %
jeziki cirilice brez dodatnega lektoriranja: 95 %
Drugi jeziki, kot so kitajščina, japonščina, korejščina: 90 %
Kloniranje z lektoriranjem (več ur na 250 strani): 99%

Rezultat Kloniranje s preverjanji