🎉 Uvedli smo naš novi vtičnik za WordPress! Prenesi zdaj

Prevajanje med kulturami: Kako je s pisanjem med kulturami: formalno ali neformalno pisanje?

Pri prevajanju besedila iz enega jezika v drugega mora prevajalec med drugim upoštevati stopnjo formalnosti izvirnega besedila. V nekaterih primerih je lahko izvirno besedilo precej formalno, v drugih pa bolj neformalno. Glede na občinstvo, ki mu je prevedeno besedilo namenjeno, mora prevajalec včasih prilagoditi stopnjo formalnosti prevoda. Na Nizozemskem je običajno, da se piše neformalno, medtem ko je na Nemčija formalno pisanje je pogostejše. Clonable lahko to upošteva že na začetku pri številnih jezikih, zato vam kot uporabniku ni treba skrbeti za to.

Za izvirno spletno mesto

Ko razmišljate, ali naj v besedilu pišete formalno ali neformalno, morate upoštevati nekaj stvari.

Najprej razmislite, kdo je vaše občinstvo. Če pišete za splošno občinstvo, se verjetno lahko izognete bolj neformalnemu jeziku. Če pa pišete za specifično občinstvo, na primer strokovno ali akademsko, boste morali uporabiti bolj formalen jezik.

Drugič, razmislite o namenu svojega pisanja. Če pišete nekaj, kar naj bi bralo širše občinstvo, morate poskrbeti, da bo vaš jezik jasen in razumljiv. Če pa pišete nekaj, kar je namenjeno specifičnemu občinstvu, lahko uporabite bolj specializiran ali strokoven jezik.

Za prevajanje

Upoštevajte kulturo svojega občinstva. V nekaterih kulturah je formalni jezik norma, v drugih pa je pogostejši neformalni jezik. Uporabiti boste morali pravo stopnjo formalnosti za svoje občinstvo. Prevajanje med kulturami je lahko zahtevno, zlasti ko gre za formalno ali neformalno pisanje. Na Nizozemskem je običajno neformalno pisanje, medtem ko je v Nemčiji bolj razširjeno formalno pisanje.

Primeri

Naslednji stavki so napisani v neformalnem slogu.

1. Človek, lačen sem! Šel bom nekaj pojesti in te potem poklical nazaj.

2. Preden gremo kamor koli, moramo to dokončati.

3. Ko pišete prispevke za razred, ne pozabite uporabljati bolj formalnega sloga, kot če se pogovarjate s prijatelji.

4. Sporočite mi, če potrebujete pomoč.

5. Motite se! Za to sem plačal petindvajset dolarjev!

Naslednji stavki so napisani v uradnem slogu.

1. Naj raje ugasneš televizijo.

2. Po navedbah očividca se je dogodek zgodil okoli treh popoldne.

3. Projekt naj bi bil končan do konca tedna.

4. Ali se lahko udeležite jutrišnjega sestanka?

5. Učenci se morajo takoj po prihodu v učilnico oglasiti.

6. Udeleženci so povabljeni, da izberejo predmet po lastni izbiri.

 

Zaključek in nasveti

Določite namen besedila in občinstvo, ki mu je namenjeno.

pomembno je, da se odločite, ali boste pisali neformalno ali formalno. Če na primer pišete pismo prijatelju, je neformalno pisanje primernejše kot pisanje uradnega dokumenta za delodajalca.

Uporabite pravi ton.

Neformalno pisanje je lahko prijazno in sproščeno, medtem ko je formalno pisanje uradno in strokovno. Poskusite prilagoditi ton svojega besedila namenu in občinstvu, ki mu je namenjeno.

Uporabite pravilne besede.

Pri neformalnem pisanju običajno uporabljamo kratke in preproste besede, pri formalnem pisanju pa so potrebne bolj uradne in zapletene besede. Poskusite izbrati besede, ki najbolje ustrezajo tonu in namenu vašega besedila.

Uporabite pravilno zgradbo stavka.

Pri neformalnem pisanju se običajno uporabljajo kratki in preprosti stavki, pri formalnem pisanju pa so potrebni bolj zapleteni stavki. Poskusite stavke sestaviti tako, da bodo najbolje ustrezali tonu in namenu besedila.

Uporabljajte pravilno ločilo.

Pri neformalnem pisanju se običajno uporabljajo manj formalna ločila, kot so okrajšave in vzkliki, pri formalnem pisanju pa so potrebna bolj formalna ločila, kot so vejice in pike. Poskusite uporabiti ločila, ki najbolje ustrezajo tonu in namenu besedila.

Na splošno je pomembno, da upoštevate namen in občinstvo, za katerega pišete, ter uporabljate pravi ton, izbiro besed, zgradbo stavka in ločila. Če boste upoštevali te osrednje točke, bo vaše besedilo bralcem dobro prišlo do izraza in bodo razumeli, kaj želite povedati.

Še vedno imate vprašanja?

Nato izpolnite spodnji obrazec.

Sorodni blogi: