🎉 Uvedli smo naš novi vtičnik za WordPress! Prenesi zdaj

Poslovanje na afriški celini: francosko govoreče države v Afriki

Veliko je razlogov za poslovanje na afriški celini. Ta celina je bogata z naravnimi viri, ima hitro rastoče prebivalstvo in je dom nekaterim najhitreje rastočim gospodarstvom na svetu. Pri poslovanju na afriški celini se je treba zavedati, v katerih državah se kot uradni jezik uporablja francoščina. Te države, znane kot francosko govoreče države, se nahajajo v številnih različnih regijah afriške celine.

Francosko govoreče države so v Severni Afriki, med njimi

  • Alžirija
  • Tunizija

Poslovanje v francosko govoreči Afriki

Pri poslovanju s francosko govorečimi državami je treba upoštevati kulturne razlike. V številnih francosko govorečih državah na primer velja, da je nesramno zavrniti darilo. Poslovna darila se pogosto dajejo na začetku poslovnega odnosa in imajo običajno skromno vrednost. Prav tako se je treba zavedati pomena osebnih odnosov v poslovnih transakcijah. V francosko govorečih državah ni nenavadno, da se posli sklepajo med prijatelji ali družinskimi člani.

Gospodarstva in države se razlikujejo

Afrika ni država, temveč celina. Zavedajte se tega. Frankofonske države se razlikujejo po gospodarstvu, kulturi, veri in načinu življenja ljudi. Gospodarstvo Slonokoščene obale na primer temelji predvsem na kmetijstvu, Senegal na turizmu, države, kot so Kamerun, Gabon in Republika Kongo, pa so odvisne od naftne in plinske industrije. V državah, kot sta Burkina Faso in Niger, je vse pomembnejše tudi rudarstvo.

V frankofonski Afriki so v preteklosti med tujimi naložbami prevladovala francoska podjetja. Vendar se ta trend spreminja. Avstralska podjetja vlagajo v rudarski sektor, podjetja z Bližnjega vzhoda in iz Azije pa v kmetijski sektor. Vlagatelji iz severne Afrike in angleško govorečih držav na celini so prav tako usmerili svoj pogled na to regijo.

Kultura podjetja

Tako kot povsod po svetu imajo tudi frankofonske afriške države svojo edinstveno poslovno kulturo. Raziskava je pokazala, da "frankofoni radi sodelujejo z ljudmi, ki jih lahko učijo in vodijo na civiliziran način, brez arogance, prizemljeno in jih resnično zanima razvoj drugih".

V mnogih francosko govorečih regijah obstaja "kultura vodenja", kjer ljudje pričakujejo, da bo vodja organizacije imel rešitve za vse težave. To je v nasprotju z državami, kot je Južna Afrika, kjer je večji poudarek na timskem delu.

Tudi za tuja podjetja je pomembno, da imajo pozitiven vpliv na skupnosti, v katerih poslujejo. Prav tako je pomembno, da imajo lokalna partnerstva na terenu. V francosko govoreči Afriki je to vsekakor nekaj, kar bo ljudi spodbudilo, da bodo na vas gledali resneje. Partner ima lahko na terenu izkušnje ali znanje, ki ga vi nimate.

Še vedno imate vprašanja?

Nato izpolnite spodnji obrazec.

Sorodni blogi: