🎉 Uvedli smo naš novi vtičnik za WordPress! Prenesi zdaj

Najpogosteje uporabljeni jeziki na internetu: pogled na Evropsko unijo

Ali ste vedeli, da se na svetu govori skoraj 7000 jezikov? Noro, kajne? Ker je na voljo toliko možnosti, ni čudno, da obstajajo jezikovne ovire. Toda ali ste kdaj pomislili, kateri jeziki se najpogosteje uporabljajo na internetu? Čeprav je Angleščina je na splošno najpogosteje uporabljen jezik, vendar so nekateri deli interneta, kjer so drugi jeziki pomembnejši. V Evropski uniji je na primer najpogosteje uporabljen jezik na internetu nemščina, sledijo ji angleščina, francoščina in Španščina.

Evropski jeziki in kulture na internetu

Evropski jeziki in kulture imajo na internetu pomembno vlogo. Če pogledamo prebivalstvo EU, ima največ prebivalcev Nemčija, sledijo ji Francija, Španija in Združeno kraljestvo. Vse te države imajo svoje edinstvene jezike in kulture, ki imajo pomembno vlogo na internetu.

Koliko jezikov se govori v Evropi?

Po podatkih Evropske unije je v EU 24 uradnih jezikov.

bolgarščina, danščina, nemščina, angleščina (tudi po brexitu angleščina ostaja uradni jezik v EU. Tako na Malti kot na Irskem je namreč angleščina uradni nacionalni jezik), estonščina, finščina, francoščina, grščina, irščina, italijanščina, hrvaščina, latvijščina, litovščina, madžarščina, malteščina, nizozemščina, poljščina, portugalščina, romunščina, slovenščina, slovaščina, španščina, češčina in švedščina.

To so pravzaprav uradni jeziki držav članic. Kot zadnji uradni jezik EU je bila leta 2013 dodana hrvaščina.

Kaj pomeni status uradnega jezika EU? Recimo, da je zakonodaja EU sprejeta za skupino držav. Potem bo napisana v vseh uradnih jezikih. Zakonodaja EU za Skandinavijo je na primer napisana v švedščini, finščini in danščini. Zakonodaja EU za celotno Evropsko unijo pa je prevedena v vseh 24 jezikov.

Poleg tega lahko poslanci Evropskega parlamenta vedno govorijo v enem od teh 24 jezikov. Drugi poslanci dobijo prevod v njihovem jeziku v živo. Tako lahko vsakdo komunicira v svojem jeziku.

Za lažje sporazumevanje na hodnikih ima EU tri delovne jezike: angleščino, francoščino in nemščino. Vsak zaposleni govori vsaj enega od teh jezikov, običajno pa dva ali vse tri.

Internet kot izenačevalec evropskih jezikov

Internet je svetovni pojav, kar pomeni, da ga ljudje z vsega sveta uporabljajo za različne namene, vključno s komunikacijo, zabavo in izobraževanjem. To pomeni, da je večja verjetnost, da bodo ljudje naleteli na spletno stran v svojem jeziku. Poleg tega je internet velik izenačevalec. Ljudem omogoča dostop do informacij, ki jih sicer ne bi imeli, zlasti tistim, ki živijo v državah, kjer njihov materni jezik ni razširjen.

Iskanje informacij v evropskih jezikih na internetu

Če se kdaj počutite izgubljeni v prostranstvih interneta, ne skrbite. Verjetno boste našli, kar iščete, v enem od najpogosteje uporabljenih jezikov na internetu, ne glede na to, ali gre za enega od 24 uradnih jezikov EU ali za manjšinski ali regionalni jezik. Evropski jeziki in kulture so pomemben del interneta in pomagajo krepiti globalno komunikacijo in razumevanje med različnimi kulturami.

Še vedno imate vprašanja?

Nato izpolnite spodnji obrazec.

Sorodni blogi: