🎉 Uvedli smo naš novi vtičnik za WordPress! Prenesi zdaj

Kaj je lokalizacija?

V podjetju Clonable se beseda lokalizacija pojavlja zelo pogosto. Kaj točno pomeni? Lokalizacija pomeni, da se stranka na vašem spletnem mestu počuti bolj domače. To dosežemo tako, da določene besede ali fraze prilagodimo lokalnemu jeziku in kulturi.

Primer: Nemščina v Nemčiji in nemščina v Avstriji se razlikujeta. Za Nemca je "januar" "Januar", za Avstrijca pa "Jänner". Za spletno stran, ki je namenjena Avstriji, je pametno besede, kot je "januar", prevesti v avstrijsko-nemški jezik. Tako se bo povprečen Avstrijec na spletnem mestu počutil bolj domače.

Poleg tega lahko v programu Clonable zamenjate več kot le besede. Če želite na primer zamenjati "jezikovno zastavico" na vrhu spletnega mesta, lahko! Avstrijec lahko tako namesto nemške vidi svojo zastavo. Tako lahko zamenjate več delov spletnega mesta. Primeri so barvne sheme, logotipi in stroški dostave. Zamenjate lahko tudi videoposnetke. Za več aplikacij zamenjav z možnostjo kloniranja kliknite tukaj.

Zakaj lokalizacija

Lokalizacija ima več prednosti, med drugim:

 • Vstop na nov trg;
 • Stranka se počuti bolj domače;
 • Stranka bolj zaupa vaši spletni strani;
 • Širši doseg: nekateri so zelo navezani na svojo kulturo in se izogibajo "internacionaliziranih" spletnih strani;
 • Izboljšane uvrstitve SEO na ciljnem območju.

Edina pomanjkljivost lokalizacije je, da zahteva več truda. S programom Clonable pa je lokalizacija enostavna. V nadaljevanju jo podrobneje obravnavamo.

Lokalizacija s programom Clonable

Z aplikacijo Clonable lahko v kratkem času obvladate lokalizacijo. Vzemimo prej omenjeni primer z Avstrijo. Vzamete nemško spletno mesto in ga klonirate v avstrijsko domeno. Nato nemške besede nadomestite z avstrijskimi ustreznicami, na primer "Januar" nadomestite z "Jänner". To zamenjavo lahko opravite z nadomestki. Besedo, ki jo je treba nadomestiti, vnesete v polje "original". Nadomestno besedo vnesete pod "Nadomestilo". Nato tapnite 'case insensitive', če želite pri nadomeščanju zanemariti velike črke (za več informacij o občutljivosti na velike in male črke kliknite tukaj).

Lokalizacija v korakih

1. Razmislite o tem, kaj želite lokalizirati

Najprej si zamislite ciljni jezik. Ali obstajajo trgi, za katere se lahko lokalizirate? Če imate na primer francosko spletno stran, lahko preverite, ali jo lokalizirate za Quebec ali Švico. Ali pa recimo, da imate nemško spletno stran. Potem jo lahko med drugim lokalizirate za Avstrijo, Švico ali Luksemburg. Tako obstaja cel seznam možnosti za lokalizacijo. Vsi možni trgi!

2. Razmislite o tem, kaj želite zamenjati

Nato sestavite seznam besed in delov spletnega mesta, ki jih želite zamenjati. S programom Clonable lahko nadomestite naslednje stvari:

 • Nekatere besede;
 • Deli besedila;
 • Posebne besede;
 • Slike;
 • Logotipi;
 • Transparenti;
 • Videoposnetki;
 • Stroški dostave;
 • Elektronski naslovi;
 • Telefonske številke;
 • Predizbrana država (npr. pri plačilu);
 • Standardni način plačila

To še ni vse! Več primerov, možnosti in pojasnil najdete v naši bazi znanja. Razmislite, kaj vse bi želeli zamenjati za lokalizacijo. Razmislite tudi o tem, s čim boste vse to nadomestili. Če želite nadomestiti določene besede ali besedne zveze, lahko zberete prevode. Takšne sezname skupnih razlik med jeziki lahko velikokrat najdete na spletu.
Nasvet: pri nadomeščanju določenih besed je koristno biti pozoren na SEO. Več informacij o tem najdete v tem članku.

3. Zamenjajte!

Naslednji korak je, upajmo, logičen: zamenjajte želeno za lokalizacijo!

Informacije o posameznem zamenjanem delu so na voljo v naši bazi znanja. Če česa res ne razumete, se obrnite na nas.

4. Preverite, ali so vse spremembe pravilne.

Včasih se lahko pri zamenjavi zgodi napaka. Morda nekaterih primerov preprosto niste želeli prevesti. Clonable ima za to rešitev: tako imenovane izključitve pri zamenjavi. Če nekaj vnesete tukaj, se to ne bo prevedlo. To je uporabno npr. za določene e-poštne naslove, telefonske številke in kontaktne podatke. Več informacij o nadomestnih izključitvah najdete v naši bazi znanja.

5. Vaš klon je pripravljen!

Če ni več napak, je lokalizacija končana! Uživajte v svojem klonu!

Želite izvedeti več?

Želite izvedeti več? Oglejte si katerega od naših drugih člankov ali obiščite bazo znanja. Vas zanima in bi radi sklenili naročnino na Clonable? Kliknite tukaj za našo ponudbo.

Še vedno imate vprašanja?

Nato izpolnite spodnji obrazec.

Sorodni blogi: