🎉 Uvedli smo naš novi vtičnik za WordPress! Prenesi zdaj

Elektronsko poslovanje v Italiji

Italija je eden najhitreje rastočih trgov e-trgovine v Evropi. Ker so Italijani začeli nakupovati prek spleta pozneje, je še vedno veliko prostora za nove ponudnike. Z več kot 60 milijoni prebivalcev je zanimiv trg za nizozemske podjetnike. Leta 2021 je bilo nič manj kot 38 % italijanskega e-trgovanja nakupov v tujini. Dostava ima za Italijane pomembno vlogo: pričakujejo brezplačno dostavo dragih izdelkov in želijo jasne informacije o stroških dostave, preden opravijo nakup. To upoštevajte pri zagonu italijanske spletne trgovine ali spletnega mesta.

Zaupanje

Ker je italijansko e-trgovanje še vedno razmeroma mlado, je zaupanje še vedno nizko. Veliko potrošnikov je še vedno zaskrbljenih glede varnosti spletnega nakupovanja. Zato je pomembno, da se vaše italijanske stranke v vaši spletni trgovini počutijo varne. To lahko med drugim dosežete tako, da:

 • Pravi način plačila
 • Dobra storitev za stranke, seveda v italijanščini
 • Enostaven postopek vračanja
 • Italijansko besedilo

Prav tako je treba omeniti, da si italijanski potrošnik vzame veliko časa za razmislek o prodaji, preden jo dokončno potrdi. To stori na primer tako, da izdelke položi v nakupovalno košarico, vendar jih še ne kupi. Zato je priporočljivo, da na svoje spletno mesto vključite možnost "seznam želja", če se širite v Italijo.

3 najpomembnejši spletni nakupi v tujini:
 1. Kitajska

 2. Nemčija

 3. Združeno kraljestvo

3 najpomembnejše kategorije izdelkov:
 1. Oblačila in obutev (31 %)

 2. Elektronika (28 %)

 3. Dom in vrt (14 %)

3 najljubši načini plačila:
 1. Digitalna denarnica (Paypal, Allpay; 37 %)

 2. Plačilna kartica (29 %)

 3. Kreditna kartica (24 %)

Številke: Čezmejni raziskava o kupcih v e-trgovini, ki jo je izvedlo Mednarodno poštno sodelovanje (IPC).

Vzpon italijanskega e-trgovine: priložnosti za čezmejne prodajalce

Italija je za Nemčijo in Francijo tretje največje evropsko gospodarstvo, ima približno 59 milijonov prebivalcev in je ustanovna članica Evropske unije, OECD, G7 in G8. Država je tudi največji trg za luksuzno blago v Evropi, kar verjetno ne preseneča, saj modne znamke, kot so Armani, Versace, Prada in Gucci, prihajajo iz Italije, prav tako pa tudi avtomobilske znamke Ferrari, Buggati in Lamborghini. Država se precej hitro razvija, vendar so med južno in severno Italijo velike gospodarske razlike, saj je sever bogatejši.

V zadnjih letih se je v Italiji povečala dejavnost e-trgovine, saj se podjetja vseh velikosti odločajo za spletno prodajo, da bi dosegla nove stranke. Ta trend je posledica več dejavnikov, med drugim vse večjega števila uporabnikov interneta v državi in vse večje priljubljenosti mobilnega nakupovanja. Januarja 2022 je imelo 76,3 % prebivalcev (starih 2 leti in več) dostop do interneta (za 1,4 % več kot lani).

Zaradi tega prehoda na spletno nakupovanje se je čezmejnim prodajalcem, ki želijo razširiti svoje poslovanje v Italijo, ponudilo veliko priložnosti. Zaradi velikega števila prebivalcev ter visoke stopnje razširjenosti interneta in mobilne telefonije je Italija privlačen trg za podjetja za e-trgovino.

Pričakuje se, da bo prodaja na trgu e-trgovine do leta 2022 dosegla 55 milijard evrov in se vsako leto povečala za približno 16,5 %, tako da bo do leta 2025 predvidoma znašala 87 milijard evrov.

Na trgu e-trgovine naj bi število uporabnikov do leta 2025 doseglo 40,4 milijona.

Kaj je treba upoštevati pri poslovanju v Italiji?

Podjetja morajo pri prodaji v Italiji upoštevati številne vidike, kot so tamkajšnja pravila o DDV ter pravila o dostavi in vračilu. Vendar je lahko prodaja v Italiji s skrbnim načrtovanjem in izvedbo zelo uspešen podvig. Če razmišljate o širitvi svojega e-poslovanja v Italijo, vam ponujamo nekaj nasvetov za začetek:

1. Raziščite italijanski trg e-trgovine

Preden začnete prodajati v Italiji, je treba raziskati italijanski trg e-trgovine. To vam bo pomagalo razumeti velikost in obseg priložnosti ter ključne akterje na trgu.

2. Razumevanje pravil o DDV.

Kot podjetje za e-trgovino morate poznati pravila in predpise o DDV v Italiji. DDV v Italiji trenutno znaša 22 %, podjetja pa se morajo za spletno prodajo registrirati za številko DDV.

3. Izberite pravo platformo

Za prodajo v Italiji lahko uporabite več različnih platform za e-trgovanje. Pomembno je, da izberete platformo, ki je zanesljiva in uporabniku prijazna ter ponuja dobro podporo strankam.

4. Prevajanje / lokalizacija spletnega mesta

Pri prodaji na novem trgu je pomembno, da svoje spletno mesto prilagodite lokalno. To pomeni, da spletno stran prevedete v lokalni jezik in valuto. Prav tako morate poskrbeti, da bo vaše spletno mesto v skladu z lokalnimi predpisi. Prevajanje lahko preprosto začnete izvajati prek programa Clonable, kjer vam možnosti prilagajanja v nadzorni plošči omogočajo, da vse prilagodite in izpopolnite.

5. Poiščite zanesljivega partnerja za pošiljanje

Eden najpomembnejših dejavnikov v Italiji je iskanje zanesljivega prevoznega partnerja. To je še posebej pomembno, če prodajate dragocene predmete, saj morate zagotoviti, da bodo vaši izdelki dostavljeni varno in pravočasno.

6. Promoviranje vašega podjetja

Ko ste vzpostavili e-trgovino, jo morate začeti promovirati. To lahko storite na več načinov, vključno s spletnim oglaševanjem, družbenimi mediji in odnosi z javnostmi.

Med tržnimi dejavnostmi Italija največ vlaga v SEO. To je delno posledica dejstva, da je konkurenca v Italiji v primerjavi z drugimi večjimi evropskimi državami, kot sta Nemčija in Združeno kraljestvo, pa tudi na primer v primerjavi z Nizozemsko, še vedno razmeroma nizka.

7. Zagotavljanje odličnih storitev za stranke

Zagotavljanje odličnih storitev za stranke je bistvenega pomena za vsako e-trgovino. To še posebej velja za prodajo na novem trgu, saj morate pri svojih italijanskih strankah zgraditi zaupanje.

Še vedno imate vprašanja?

Nato izpolnite spodnji obrazec.

Sorodni blogi: